Toshiba a marcat anul acesta cea de-a 25-a aniversare a primului laptop mass-market, Toshiba T1100. Incepand cu momentul acestei lansari din anul 1985, Toshiba a continuat sa prezinte o serie de inovatii care au crescut în mod evident asteptarile consumatorilor de la computerele portabile in ceea ce priveste solutiile de afisare, bateria, unitatile optice, hard disk-urile in format mic, performanta si comunicatiile.
Ceea ce urmeaza este doar o enumerare sumara a catorva motive pentru care Toshiba a fost si ramane un lider al inovatiei tehnologice. La numai un an de la succesul obtinut de T1100, în 1986 Toshiba a lansat primul calculator portabil cu procesor Intel 286 si, de asemenea, primul PC portabil care includea un hard disk intern. La distanta de inca un an, în 1987, Toshiba a introdus primul calculator portabil care rula pe baza unui procesorIntel 386.
Cativa ani mai tarziu, in 1990, Toshiba a lansat primul notebook cu baterie NiMH cu o autonomie de mai lunga durata si, in anul 1991, aparea primul notebook PC care dispunea de un ecran TFT (thin film transistor). Simultan cu aceasta premiera s-a lanst si primul monitor color.
Toshiba a fost primul producator care a facut, in 1992, saltul la urmatoarea platforma Intel, mai precis cea a procesoarelor 486, pentru cei dintre voi poate nu sunteti familiarizati cu astfel de tehnologii depasite. Bineinteles, un asemenea pas urias inainte in privinta puterii de calcul a insemnat, de asemenea, ca importanta autonomiei bateriei era tot mai mare, astfel incat Toshiba a introdus in 1993 primul ultra-portabil care se baza pe o baterie Litiu-Ion.
Un alt an mai tarziu, in 1994, incepea era Intel Pentium, iar Toshiba a fost prima companie care a lansat un notebook care rula pe un astfel de procesor. Odata cu viteza mai mare de procesare a crescut si nevoia pentru o unitate de stocare optica, iar Toshiba a fost primul care a introdus, in 1995, o unitate CD-ROM pe un notebook. In acelasi an, Toshiba a dezvoltat in premiera tehnologiile pentru primul DVD player din lume. Doi ani mai tarziu, in 1997, a fost lansat primul notebook cu unitate DVD incorporata, o alta premiera Toshiba.
Primul combo-drive (DVD / CD-RW multi-drive) a fost o alta reusita in premiera Toshiba, de aceasta inovatia a fost lansata in anul 2000. Tehnologiile wireless (Bluetooth ® si WLAN) au intrat in atentia publicului datorita Toshiba, care a incorporat in premiera aceste solutii in 2001.
In 2002, Toshiba a lansat primul Tablet PC full-performance, iar prima baterie cu metanol din lume a urmat la numai un an distanta, desigur, o alta inovatie marca Toshiba.
2004 a fost anul in care Toshiba a anuntat primele notebook-uri AV care ofereau o calitate video la standard LCD TV si, in acelasi an, a fost lansat cel mai mic HDD certificat Toshiba, de numai 0,85 inch, produs care a fost inclus in Guinness Book of World Records.
In 2005, Toshiba a anuntat primul laptop cu tehnologia EasyGuard® , care a marcat o serie de imbunatatiri hardware si software si a rezolvat cele mai comune probleme de securitate, fiabilitate si de conectivitate cu care se confruntau utilizatorii de business.
Doi ani mai tarziu, in 2007, Toshiba a prezentat primul dock wireless pentru notebook-uri. Practic, dock-ul avea functiile clasice ale unui astfel de dispozitiv si permitea conexiune video, LAN, USB, si alte conexiuni, dar toate acestea se realizau wireless (de la o distanta de maxim 1,5 metri).
In anul 2008 a fost lansat primul laptop cu procesor Quad-core, o alta premiera Toshiba, iar anul trecut, a prezentat primul laptop ultraportabil cu un SSD 512GB, Portégé R600.
Anul 2010 aduce alte premiere, Toshiba Satellite A660 fiind primul laptop cu tehnologia Intel Wireless Display (WiDi) si, de asemenea, A665 este primul laptop capabil sa redea continut 3D.
Toate aceste repere sunt dovezi clare ca Toshiba a fost intotdeauna in prima linie a tehnologiei si ca inovatiile noastre au impins computing-ul spre noi etape, oferind portabilitate, conectivitate wireless si productivitate la cele mai inalte niveluri.
Ce a inceput in urma cu 25 de ani cu o singura categorie de dispozitive s-a dezvoltat acum intr-o piata diversificata. In timp ce laptop-urile de tip clamshell cu ecrane de 15″ sau mai mari vor ramane prima optiune pentru crearea de continut, va aparea o cerere tot mai mare pe piata pentru dispozitive inovative de dimensiuni mai mici, precum AC100, un companion intelligent, si Libretto W100 Limited Edition