Tuesday, April 29, 2008

Viata de politician roman

Politicienii îşi lasă campania pe mâna colegilor, ziariştilor, psihologilor şi agenţilor de vânzări


Dincolo de contractele încheiate la centru cu firmele de consultanţă pentru candidaturile cu miză, în teritoriu specialiştii nu sunt la mare căutare, politicienii preferând să lase campania pe mâna "oamenilor de încredere", colegi de partid, ziarişti sau chiar psihologi şi agenţi de vânzări.

Motivele invocate sunt din cele mai diverse, de la experienţa în cazul altor campanii electorale sau lipsa banilor până la faptul că marile firme nu cunosc, de obicei, realităţile zonei.

"Îmi fac campania singur, alături de o echipă tânără de 20 de oameni, membri şi nemembri de partid", a declarat, corespondentului NewsIn, Andrei Lişinschi, candidatul PD-L la primăria Galaţi. Şeful filialei Mircea Toader a precizat, la rândul său, că pentru campania electorală "consultanţa o avem din interiorul partidului şi local". Conservatorii din judeţ susţin că lipsa banilor îi face să nu apleze la firme specializate. "Nu angajăm consultant. Noi nu avem bani. Suntem un partid de 3%. PSD, PNL, PD-L, ăştia au bani", a declarat liderul PC Galaţi, Eugen Durbacă.

O situaţie similară este şi la Covasna. "Nu cred că avem aşa ceva şi nici nu ne prea permitem. Vom primi probabil şi de la centru nişte afişe generale, iar în rest ne bazăm pe experienţa noastră din atâtea campanii, pentru sloganuri, afişe locale", a declarat, corespondentului NewsIn, preşedintele PSD Covasna, Horia Grama. Liderul UDMR din judeţ, spune şi el că o firmă de consultanţă este costisitoare şi există riscul ca să nu cunoască realităţile zonei. "Nu cred că ne putem permite să apelăm la o firmă, locale nu prea sunt, iar cele din Braşov sau Bucureşti nu cunosc realitatea zonei", a declarat preşedintele UDMR Sfântu-Gheorghe, Toth Birtan Csaba.

Un alt argument invocat de partide pentru a nu apela la consultanţi este faptul că imaginea candidaţilor este suficientă pentru a le asigura un scor mare în alegeri. "Nu am nevoie de nicio firmă de imagine pentru că persoanea mea are o imagine bună. (.) Cred eu că nu pot obţine decât locul trei sau patru, deci nu cred că este necesar un asemenea efort la ora actuală", a afirmat liderul PC Dâmboviţa Gheorghi Zotic. "Noi nu avem nevoie de vreo firmă care să ne cosmetizeze imaginea. Noi ne prezentăm în faţa electoratului aşa cum suntem şi nu vrem să ni se fabrice o altă imagine" a susţinut şi preşedintele PD-L Mehedinţi, Doiniţa Chircu.

No comments: